Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze pagina, mailto:PostbusRORA@minbzk.nl


Dit is de RijksOverheid Referentie Architectuur (RORA), de opvolger van de Enterprise Architectuur Rijksdienst (EAR) waarvan het archief hier te vinden is.

Sem. Mod. e-factureren

Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 24 jun 2019 om 14:13 (Installed/upgraded by SmartCore)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
 
Standaard.png
Een standaard is een afspraak tussen organisaties of afdelingen om in specifieke situaties gebruik te maken van een bepaald voorgedefinieerd formaat of protocol.

Eigenschappen

IDSMEF
BeschrijvingHet Semanitische factuurmodel is een standaard voor electronisch factureren. De standaard beschrijft welke gegevenselementen er in een elektronische factuur opgenomen dienen en kunnen worden, wat de samenhang is tussen deze elementen en wat de betekenis is van deze elementen.

Daarnaast bevat de standaard mappings van de gegevenselementen naar SETU en de internationale UBL standaard. Dit zijn twee veelgebruikte standaarden voor elektronisch factureren. Dankzij de mappings kunnen gebruikers van deze standaarden op een eenvoudige uniforme wijze elektronisch naar de overheid factureren. Mappings naar andere standaarden zijn bovendien ook mogelijk.

De opname van het semantische factuurmodel geeft duidelijkheid aan overheden en bedrijven (gebruikers en ICT-aanbieders) over de elementen die op facturen naar overheidsorganisaties gebruikt dienen te worden (specifiek voor de Nederlandse situatie).
ToelichtingBij implementatie van ICT-systemen voor elektronisch betalingsverkeer moeten de uitwisselingsberichten (denk aan UBL of HR-XML) voldoen aan SMEF.
Externe informatiehttps://www.forumstandaardisatie.nl/standaard/smef
Soort standaardPTLU standaard
StatusVastgesteld
ArchitectuurcomponentUitwisseling
WerkingsgebiedOverheidsbreed
WG BijzonderNVT
InformatiseringsdomeinConnectdiensten
BeheerderLogius
Vastgesteld doorCollege Standaardisatie

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 mrt 2025 om 23:45.