Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze pagina, mailto:PostbusRORA@minbzk.nl


Dit is de RijksOverheid Referentie Architectuur (RORA), de opvolger van de Enterprise Architectuur Rijksdienst (EAR) waarvan het archief hier te vinden is.

Over RORA

Versie door Jvanderheiden (overleg | bijdragen) op 22 nov 2024 om 11:12 (Jvanderheiden heeft pagina Over RORA hernoemd naar Over RORA)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

RORA logo horizontaaltekst.png

Inleiding

De rijksoverheid staat voor de uitdaging om met haar informatievoorziening mee te kunnen bewegen met de technologische ontwikkelingen en de snel veranderende behoeften ten aanzien van de dienstverlening.


Het belang van de RijksOverheid Referentie Architectuur (RORA) is benoemd in thema 3 van de I-strategie Rijksoverheid 2021-2025 en opgenomen in de Hoofdlijnenbrief van de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering van 8 maart 2022.

Wat is een Referentiearchitectuur?

Een referentiearchitectuur wordt door Greefhorst e.a. (2009) gedefinieerd als herbruikbare architectuur, gebaseerd op best practices. Het biedt een gemeenschappelijk woordenboek, herbruikbare ontwerpen en best practices waarmee kaders worden gegeven voor meer concrete architecturen. Typische producten van een referentie architectuur zijn architectuurprincipes, patronen, bouwstenen en standaarden.


Een referentiearchitectuur biedt een sjabloon voor het opstellen van meer concrete architecturen zoals doelarchitecturen, enterprise architecturen en oplosssingsarchitecturen voor specifieke organisaties of een bepaald domein. Zo’n specifieke architectuur kan bij aanvang worden samengesteld uit een selectie van principes, modellen en beschrijvingen uit de referentiearchitectuur, waarna deze aangepast en aangevuld kunnen worden op de specifieke situatie.

Het doel van de RORA

Het doel van de RORA is een actief stuurinstrument te zijn dat richting en architectuurkaders geeft waarmee de informatievoorziening van de rijksoverheid betrouwbaar, veilig, toekomstgericht, wendbaar, doeltreffend, doelmatig, compliant en zelflerend kan worden opgezet en doorontwikkeld. Daarbij stelt de RORA de gebruiker centraal en verbetert de RORA de onderlinge samenwerking tussen betrokken partijen.


Dit doen we door een referentiearchitectuur uit te werken die gericht is op te hanteren kaders bij de (door)ontwikkeling van de informatievoorziening van de Rijksoverheid en het opbouwen, behouden, vernieuwen en delen van kennis hieromtrent.


De RORA heeft een voor de Rijksoverheid aanvullend en specifiek karakter en voorziet in behoeften die (nog) niet met bestaande (referentie)architecturen zijn ingevuld en verbindt met aanpalende architecturen.


Uit bovenstaande vloeit voort:

Missie RORA

De Rijksoverheid levert haar diensten met continue borging van kwaliteit en een gerechtvaardigd vertrouwen hierin, nu en in de toekomst. De missie van de RORA is de Rijksoverheid te ondersteunen haar expertise rondom deze diensten continu door te ontwikkelen binnen een zelflerend ecosysteem en infrastructuur.

Visie RORA

De RORA draagt bij aan het volbrengen van deze missie door als baken voor architectuur binnen de Rijksoverheid te fungeren. De visie van de RORA is dat kennismanagement, kennisdeling en kennisintegratie bijdragen aan samenwerking binnen de Rijksoverheid en wendbaarheid van de dienstverlening.

De dienstverlening van morgen

Bij het verlenen van diensten door de overheid aan de samenleving wordt veel informatie uitgewisseld en gebruikt. Zo vraagt de overheid informatie van burgers of bedrijven en levert zij ook weer informatie aan deze partijen. Met deze informatie kunnen de behoeftes van burgers en bedrijven worden ingevuld.

Maar welke informatie is nu eigenlijk benodigd voor een optimale dienstverlening en taakuitvoering door het Rijk? Het betreft niet alleen gegevens die een burger aanlevert, of de brief die een overheidsorganisatie stuurt aan deze burger. Informatie benodigd voor de dienstverlening en taakuitvoering van de Rijksoverheid beslaat een breed spectrum. Zo gaat het bijvoorbeeld om wet- en regelgeving waaruit overheidsorganisaties hun bestaansrecht halen, om afspraken over hoe business processen worden ingevuld en welke informatie wordt gevraagd, om de inzet van bepaalde applicatielogica en technologische standaarden en om het kennen van gebruikersbehoeften.


De RORA is vooral een praktisch handvat om de digitale samenwerking met organisaties binnen én buiten de Rijksoverheid efficiënt vorm te kunnen geven, om daarmee een bijdrage te leveren aan de realisatie van de maatschappelijke opgaven.


Belangrijk uitgangspunt daarbij is om op een andere manier te kijken naar dienstverlening. De dienstverlening van nu is niet de dienstverlening van morgen. Het kunnen veranderen van onze dienstverlening en de onderliggende componenten van ons ecosysteem en infrastructuur is van groot belang.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 dec 2024 om 21:32.