Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze pagina, mailto:PostbusRORA@minbzk.nl


Dit is de RijksOverheid Referentie Architectuur (RORA), de opvolger van de Enterprise Architectuur Rijksdienst (EAR) waarvan het archief hier te vinden is.

RORA Governance

Governance

De governance van de RORA staat niet op zichzelf, maar vormt een onderdeel van de algehele governance van de digitalisering van de overheid. De architectuur is nooit ‘af’ en is niet in beton gegoten, maar wordt bijgesteld of verder uitgewerkt op basis van nieuwe inzichten, ontwikkelingen in techniek en organisatie of wijzigingen in ambities, visie en strategie. Kortom, de RORA moet ‘gebouwd en onderhouden’ worden.


Besluitvorming over verplichting van (onderdelen van) de RORA vindt plaats door alle betrokken organisaties gezamenlijk in het CIO-beraad of indien nodig in hogere gremia. Verplichtstelling is daarbij nooit een doel op zich maar een gezamenlijke afspraak waar het voordeel heeft voor alle organisaties om zich aan één kader, werkwijze of oplossing te conformeren. Het doel van de RORA is immers tot een gemeenschappelijk kader te komen waar alle organisaties zich aan willen houden om invulling te geven aan een betrouwbare, veilige, toekomstgerichte, wendbare, doeltreffende, doelmatige, compliant en zelflerende Rijksoverheid.

RORA gremia en omgeving

In het kader van de RORA zijn een drietal gremia ingesteld:

  • Architectuurraad RORA;
  • RORA Beheerteam;
  • RORA Community.


Onderstaande figuur toont deze nieuwe RORA-gremia in hun rijksbrede context, verderop worden ze nader uitgewerkt

RORA - Governance - Overzichtsplaat 20230925.png


Het CIO-beraad is eigenaar van de RORA en eindverantwoordelijk (‘Accountable’ in RACI termen) voor opstellen, onderhouden en het juist laten toepassen van de kaders en richtlijnen van de RORA. De Architectuurraad RORA ondersteunt het CIO-beraad in deze taken. Op bestuurlijk niveau is de CIO Rijk sponsor van de RORA en draagt het gedachtengoed van de RORA en de Architectuurraad RORA uit binnen de Rijksoverheid. De ICBR stelt de RORA-kaders en -richtlijnen vast door deze op te nemen in het Kaderboek.


Naast het CIO-beraad kent de ICBR meerdere andere voorportalen: ICIA, ICOP, ICFH en het BVA-beraad. Architecturen uit deze gremia kunnen gelinkt zijn aan de RORA of daarin worden opgenomen. Bijvoorbeeld voor het Inkoopstelsel en Organisatie & Personeel (respectievelijk ICIA en ICOP) is dit al het geval. De Architectuurraad RORA zoekt verbinding met deze gremia.


Architectuur gaat over veel meer dan alleen informatiehuishouding en ICT. Zo raakt het de samenhang van wet- en regelgeving en beleid en ook alle processen, terwijl de CIO’s van Rijksorganisaties niet de eigenaar zijn van de kader- en beleidsprocessen of de PIOFACH-processen die dat ondersteunen. Deze eigenaren, in de visie Business Owners genoemd, hebben hier een rol door ervoor te zorgen dat de kaders en richtlijnen van de RORA bij het uitvoeren van projecten en programma’s ook worden toegepast.


De Business Owners zijn DG’s, IG’s en directeuren van beleidsdirecties of uitvoeringsorganisaties binnen de Rijksoverheid die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsprocessen. Deze bedrijfsprocessen omvatten naast de welhaast ‘traditionele’ PIOFACH / Bedrijfsvoering onderwerpen ook de digitalisering in en van het primaire proces. De RORA mengt zich daarbij uiteraard niet in de inhoud van de primaire processen maar richt zich op dat wat Rijksbreed generiek is of kan zijn. Zo wordt onder meer voorkomen dat we telkens het wiel opnieuw uitvinden.

Architectuurraad RORA

De Architectuurraad RORA is verantwoordelijk voor het (laten) vaststellen en actueel houden van de inhoud van de RORA. Daarnaast adviseert de Architectuurraad RORA het CIO-beraad bij besluitvorming vanuit architectuur-perspectief. De Architectuurraad RORA ondersteunt daarmee het CIO-beraad in het eigenaarschap van de RORA en de eindverantwoordelijkheid voor het juist laten toepassen van de kaders en richtlijnen van de RORA. Een voorbeeld van toepassen is het opnemen van de relevante RORA-kaders en -richtlijnen in een Project Start Architectuur (PSA). Een ander voorbeeld is het hanteren van de RORA als toetsingskader bij een CIO-oordeel.


De Architectuurraad RORA wordt voorgezeten door de (beoogde) Rijksarchitect. Ten minste de departementale architecten nemen als lid deel.


De voorportalen van het CIO-beraad kunnen input leveren voor de inhoud van de RORA met betrekking tot hun aandachtsgebied.


De Architectuurraad RORA wordt als eerste gevraagd de eigen mandatering nader uit werken en vast te laten stellen door het CIO-beraad.


Ook zal de Architectuurraad RORA de samenwerking met de RORA Community nader vormgeven. De RORA Community krijgt een duidelijke rol met nadruk op het ‘bottom-up’ ontwikkelen van de RORA. Daarbij kan geleerd worden van bijvoorbeeld het Common Ground initiatief door in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de GEMMA.

RORA Beheerteam

Het RORA Beheerteam, financieel en HR-technisch onder verantwoordelijkheid van de directie CIO Rijk, is primair belast met het functioneel en technisch beheer van de RORA. Het RORA Beheerteam wordt inhoudelijk aangestuurd door de Architectuurraad RORA.

RORA Community

De RORA Community bestaat uit de gebruikers van en andere belanghebbenden bij de RORA, waaronder architecten van de departementen en dienstverleners van de Rijksoverheid, gremia met specialisten op specifieke domeinen, bestuurders, projectleiders en adviseurs. Na akkoord door de Architectuurraad RORA kunnen externen buiten de organisaties van de Rijksoverheid ook lid worden van de RORA Community.


De RORA Community helpt bij het beheer en de vraag gestuurde doorontwikkeling van de RORA. De gebruikers van de RORA zijn samen met elkaar verantwoordelijk (‘Responsible’ in RACI termen) voor het opzetten en actueel houden van de inhoud van de RORA.


Inhoud van de RORA wordt (door)ontwikkeld door bestaande gremia met specialisten op een specifiek domein, zoals bijvoorbeeld het TORn, of door de Architectuurraad RORA op te richten (tijdelijke) werkgroepen onder aansturing van de Architectuurraad RORA waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij bestaande gremia en samenwerkingsverbanden om extra werkdruk te voorkomen.


De RORA Community heeft daarnaast als doel kennis en informatie rondom de RORA uit te wisselen.


De RORA Community wordt ondersteund door het RORA Beheerteam.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 nov 2024 om 11:17.